środa, 29 czerwca 2011

Salatka z grillowana cukinia

Cukinia pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie uprawiano ja już 10 tys. lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku. To tyle z historii :)), teraz troszkę o właściwościach odżywczych :). Cukinia zawiera mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Ma także pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Zalecana jest dla osób 
o wrażliwym układzie pokarmowym. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. A to jeszcze nie wszystkie zalety tego warzywa, bowiem w jego owocach nie odkładają się metale ciężkie. Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, powinien pamiętać o cukinii, poniewaz ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 15 kcal na 100g. Do tego jest pyszna!! Uwielbiam ja na surowo (specjalna odmiana - malutka z wielkimi żółtymi kwiatami, które nadziewamy i smażymy 
w głębokim oleju - przepis już niedługo na blogu), jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek etc...a ostatnio - w postaci z grillowanej :)) 


Składniki: 
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • kilka listków salaty
  • kawałek sera feta
  • szczypiorek
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny


Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry, oprószyć sola i pieprzem i grillować przez 5 minut z obu stron. Sałatę rozdzielić na liście, umyć i wysuszyć w suszarce. Fete pokroić w kostkę, pomidory pokroić w cząstki. Sałatę rozłożyć na talerzu, posypać feta, dodać pomidory. Na wierzchu poukładać zgrillowana cukinie. Całość skropić oliwa z oliwek, octem balsamicznym, posypać sola i pieprzem. Szczypiorek pokroić i posypać nim sałatkę. Mozna serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. 

serwowana jako samodzielne danie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz