poniedziałek, 20 czerwca 2011

Trójkątne rösti ze szczypiorkowym dipem

Rösti, to szwajcarska potrawa narodowa, odpowiednik polskich placków ziemniaczanych. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, podawane w każdym kantonie Szwajcarii inaczej i tak np.:
  1. Appenzeller Rösti są z makaronem, boczkiem i serem appenzeller; 
  2. Basler Rösti są z cebulą pokrojoną w talarki; 
  3. Glarner Rösti są z ostrym serem ziołowym;
  4. Tessiner Rösti są z boczkiem i rozmarynem;
  5. Zürcher Rösti są z drobno posiekaną cebulą i kminkiem.
Moja propozycja na przekąskę, to trójkątne rösti ze szczypiorkowym dipem.


Składniki:
  • 1kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • cebula
  • sol
  • masło
Ugotowane ziemniaki, jeszcze cieple obrać ze skorki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Przygotowana mase smażyć na maśle - uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Skropić mlekiem, za pomocą talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Kiedy placek przestygnie, wycinam za pomocą dużych foremek do ciastek trójkąciki. Następnie przypiekam je w nagrzanym do 250°C piekarniku przez okolo 10 - 15 minut (az boki placuszków się przyrumienia).


 Szczypiorkowy dip:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g serka feta
  • szczypiorek
Wszystkie składniki mieszamy. Dip dekorujemy szczypiorkiem i kostkami fety.







A oto moja propozycja podania tej pysznej przekąski:

4 komentarze:

  1. jakbys mi w myslach czytala kolezanko :)jutro mialam robic placki ziemniaczane ale chyba sprobuje tych waszych Rösti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a w Bernie, jak rowniez w Muerren z szynka lub boczkiem i jajem sadzonym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie Martuś - zapomnialam napisać o bernenskich rösti...dziękuję za przypomnienie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dori - jak milo :)) napisz, jak Ci smakowała nasza wersja placków ziemniaczanych...???

    OdpowiedzUsuń