Rösti, to szwajcarska potrawa narodowa, odpowiednik polskich placków ziemniaczanych. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, podawane w każdym kantonie Szwajcarii inaczej i tak np.:
- Appenzeller Rösti są z makaronem, boczkiem i serem appenzeller;
- Basler Rösti są z cebulą pokrojoną w talarki;
- Glarner Rösti są z ostrym serem ziołowym;
- Tessiner Rösti są z boczkiem i rozmarynem;
- Zürcher Rösti są z drobno posiekaną cebulą i kminkiem.
Moja propozycja na przekąskę, to trójkątne rösti ze szczypiorkowym dipem.
Składniki:
- 1kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- cebula
- sol
- masło
Ugotowane ziemniaki, jeszcze cieple obrać ze skorki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Przygotowana mase smażyć na maśle - uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Skropić mlekiem, za pomocą talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Kiedy placek przestygnie, wycinam za pomocą dużych foremek do ciastek trójkąciki. Następnie przypiekam je w nagrzanym do 250°C piekarniku przez okolo 10 - 15 minut (az boki placuszków się przyrumienia).
Szczypiorkowy dip:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g serka feta
- szczypiorek
Wszystkie składniki mieszamy. Dip dekorujemy szczypiorkiem i kostkami fety.
A oto moja propozycja podania tej pysznej przekąski:
jakbys mi w myslach czytala kolezanko :)jutro mialam robic placki ziemniaczane ale chyba sprobuje tych waszych Rösti:)
OdpowiedzUsuń...a w Bernie, jak rowniez w Muerren z szynka lub boczkiem i jajem sadzonym:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie Martuś - zapomnialam napisać o bernenskich rösti...dziękuję za przypomnienie :))
OdpowiedzUsuńDori - jak milo :)) napisz, jak Ci smakowała nasza wersja placków ziemniaczanych...???
OdpowiedzUsuń