- 200g herbatnikow
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masla
- 3 jaja
- 100g cukru
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 400g serka mascarpone
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- owoce (wedle upodobania - brzoskwinie, porzeczki, truskawki etc.)
- opakowanie (lub dwa w zależności od wielkości blaszki) galaretki - smak zgodny z owocami dodanymi do tortu
Ciastka pokruszyć do miski. Piekarnik rozgrzać do 200°C (z termoobiegiem do 180°C). Natłuścić blaszkę i posypać maka. Czekoladę połamać i wraz z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem wlać ostudzona czekoladę, ciągle mieszając. Posypać pokruszonymi ciastkami. Białka ubić na sztywna piane. Piane wyłożyć na ciastka. Całość delikatnie wymieszać. Mase wyłożyć do blaszki. Piec ok. 25 minut.
Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietanę i cukier. Całość powoli miksować, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch ułożyć owoce.
Galaretkę rozpuścić. Gdy zacznie się żelować, polać nią owoce. Torcik chłodzić w lodowce, aż galaretka zastygnie. Podawać udekorowane kleksem bitej śmietany.
w imieniu mojego działu pracowego :)
OdpowiedzUsuńTwoim daniom a głównie wypiekom mówimy TAK!!!
Sylwuś - bardzo Wam dziękuję!! jest mi przeogromnie milo :))
OdpowiedzUsuńwielka szkoda, że nie mogę smaku poczuć;)
OdpowiedzUsuńtylko muszę sama pichcić...
zapraszamy na skosztowanie i w odwiedzinki :))
OdpowiedzUsuń