czwartek, 2 czerwca 2011

Spaghetti po karaibsku

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory wraz z zalewa z oliwy
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki posiekanych listków bazylii
  • sol, świeżo mielony czarny pieprz
Makaron ugotować al dente. Cebule pokroić w plastry, dusić na patelni na oliwie z dodatkiem pieprzu przez ok. 2 minuty. Dolać trochę wody i dalej dusić. Czosnek pokroić w plasterki, a pomidory w długie paski. Dodać do cebuli. Dusic do momentu, aż pomidory zmiękną. W tym czasie posiekać natkę i bazylie. Sos przyprawić sola i pieprzem. Dodać zieleninę. Wymieszać. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem. Mozna posypać wiórkami parmezanu.



Jeżeli ugotujemy makaron wcześniej, warto dodać do niego odrobinę oliwy - żeby się nie sklejał. I koniecznie trzymać pod przykryciem, bo nic nie smakuje gorzej,niż zimny makaron.....:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz