środa, 1 czerwca 2011

Stefanka

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 125g masla
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 150g miodu
  • 4 szkl. maki
  • lyzeczka sody
  • cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części. Kazda cześć rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć do blaszki i piec każdy placek przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.


Masa:
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • cukier waniliowy
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 200g masła
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
Ugotować kasze mannę z dodatkiem cukru. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonej kaszy. Na koniec dodać ekstrakt.




Nasaczenie:
  • 250 ml gorzkiej herbaty z cytryna 
Wystudzony placek wykładamy na patere. Nasączamy herbata, następnie wykladamy polowe przygotowanej masy. Przykrywamy drugim plackiem, skrapiamy herbata i rozsmarowujemy na nim pozostałą cześć masy. Przykrywamy ostatnim, nasączonym plackiem.

Polewa:
  • 150g ciemnej czekolady
  • 50g masla
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście. Ciasto przechowujemy w pojemniku lub zawinięte w papier do pieczenia. Po dwóch dniach (o ile coś zostanie:)) wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz