Ciasto:
- 2 jajka
- 125g masla
- 1 szkl. cukru pudru
- 150g miodu
- 4 szkl. maki
- lyzeczka sody
- cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części. Kazda cześć rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć do blaszki i piec każdy placek przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Masa:
- 500ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- cukier waniliowy
- 3 lyzki cukru pudru
- 200g masła
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
Ugotować kasze mannę z dodatkiem cukru. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonej kaszy. Na koniec dodać ekstrakt.
Nasaczenie:
- 250 ml gorzkiej herbaty z cytryna
Wystudzony placek wykładamy na patere. Nasączamy herbata, następnie wykladamy polowe przygotowanej masy. Przykrywamy drugim plackiem, skrapiamy herbata i rozsmarowujemy na nim pozostałą cześć masy. Przykrywamy ostatnim, nasączonym plackiem.
Polewa:
- 150g ciemnej czekolady
- 50g masla
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście. Ciasto przechowujemy w pojemniku lub zawinięte w papier do pieczenia. Po dwóch dniach (o ile coś zostanie:)) wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz