wtorek, 21 czerwca 2011

Szaszłyki na ostro

Składniki:
  • 500g mielonego mięsa
  • jajko
  • sol, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • czerwona papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka kolendry (lub pietruszki)
Listki kolendry (lub pietruszki) posiekać, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Z papryczki usunąć gniazda nasienne
i pokroić w kostkę razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kulki
i nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków (lub źdźbła trawy cytrynowej). Piec
w piekarniku (najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, skropione oliwa) przez
10 minut w temperaturze 250°C. Udekorować odłożoną natka pietruszki lub gałązką kolendry. Serwować z sałatą z ulubionym dressingiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz