- 5 jaj
- 150g cukru
- 180g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
(z termoobiegiem do 160°C). Białka ubić z cukrem na sztywna piane. Dodać żółtka
i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blaszkę (25x25cm) wyłożyć pergaminem i rozprowadzić ciasto.
Piec około 30 minut. Kiedy wystygnie, przekroić w poprzek na pół.
Masa:
- budyń karmelowy
- 2 żółtka
- 250g masła
- 50g cukru
- czereśnie (można użyć innych sezonowych owoców - ja akurat miałam czereśnie)
Boki i gore ciasta udekorować pozostałymi czereśniami. Torcik wstawić na 2h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, oprószyć mocno cukrem pudrem. Podawać udekorowane listkiem świeżej mięty i kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz