środa, 22 czerwca 2011

Torcik karmelowy z czereśniami

Ciasto:
  • 5 jaj
  • 150g cukru
  • 180g maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180°C
(z termoobiegiem do 160°C). Białka ubić z cukrem na sztywna piane. Dodać żółtka
i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blaszkę (25x25cm) wyłożyć  pergaminem i rozprowadzić ciasto.
Piec około 30 minut. Kiedy wystygnie, przekroić w poprzek na pół.
Masa:
  • budyń karmelowy
  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 50g cukru
  • czereśnie (można użyć innych sezonowych owoców - ja akurat miałam czereśnie)
Budyń ugotować w 400 ml mleka, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, następnie dodać po jednym żółtku. Ucierając, dodawać po łyżce  budyniu. Czereśnie umyć, kilka odłożyć do dekoracji. Z pozostałych usunąć pestki. Jeden placek umieścić na paterze, posmarować polowa masy, rozłożyć owoce i resztę masy. Przykryć drugim plackiem.
Boki i gore ciasta udekorować pozostałymi czereśniami. Torcik wstawić na 2h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, oprószyć mocno cukrem pudrem. Podawać udekorowane listkiem świeżej mięty i kleksem bitej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz