piątek, 3 czerwca 2011

Tiramisu

Składniki:
  • 500g mascarpone
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru
  •  kakao
  • 75ml amaretto
  • 200g biszkoptów
  • 400ml mocnej kawy
Żółtka ubić z cukrem, dodawać stopniowo serek ubijając, aż krem zgęstnieje. Amaretto połączyć z wystudzona kawa. Moczyc biszkopty w kawie. Czesc z nich ulozyc na dni formy, posypac kakao, nastpenie ulozyc polowe kremu. Czynnosc powtórzyć. Wstawić do lodówki - chłodzić najlepiej jeden dzień. Przed podaniem posypać kakao. Moj sposób podania tego pysznego włoskiego deseru - to wielkie kieliszki do wina - wygląda to bardzo efektownie. A Wy jak myślicie?                

1 komentarz:

  1. nom i nie trzeba się później męczyć z nakładaniem tego na talerze, co niestety nie wygląda wtedy już tak ładnie...

    OdpowiedzUsuń