Patatas bravas to jedno z najsłynniejszych dan kuchni hiszpańskiej. Sa to smażone (najczęściej w głębokim oleju), pokrojone w kostkę ziemniaki z dodatkiem pikantnego sosu lub sosu alioli. Ja zrobiłam moja wersje tego słynnego dania. Sami oceńcie efekty :)
Składniki:
- młode ziemniaki (ilość zależy od ilości osób i wielkości apetytu :))
- oliwa z oliwek
- sol morska, pieprz
- mielona słodka papryka
- gałązki rozmarynu, tymian
Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub połówki i gotujemy w mundurkach przez 15 minut. Następnie układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Polewamy oliwa, posypujemy przyprawami i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez kolejne 15 - 20 minut, aż skorka będzie chrupiąca :) Podajemy na gorąco w kubeczkach, udekorowane gałązką rozmarynu. Mozna serwować z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół, jak również z majonezem czosnkowym.
Oryginalne patatas bravas podaje się z sosem alioli - główkę czosnku należy utrzeć na gładką pastę z oliwa, sokiem z cytryny oraz sola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz