środa, 1 czerwca 2011

Ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 1,5 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. maki
  • 1 szkl. cukru
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • rodzynki, ewentualnie orzechy (wedle uznania)
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawać make i olej. Na koniec dodać marchew, proszek do pieczenia, rodzynki i orzechy. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć maka. Wyłożyć ciasto i piec ok.40 minut.  Wystudzone ciasto można  posmarować polewa czekoladowa (przepis na polewę zamiescilam w przepisie na Stefanke) lub posypać cukrem pudrem. Pysznie smakuje z sosem waniliowym lub z dodatkiem serka waniliowego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz