środa, 29 czerwca 2011

Zupa brokułowa

Brokuły przywędrowały do nas z Włoch i na dobre zadomowiły się w przepisach na różne sałatki, zapiekanki, zupy. Na szczęście! Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Brokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Warto je umieścić w swojej diecie i jeść nie tylko w sezonie.
Moja dzisiejsza propozycja to zupa - krem z brokuła. Jest bardzo sycąca i przepyszna :))


Składniki:
  • duży brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia oraz koperek)
  • bulion
  • sol, pieprz, chili w płatkach
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle z dodatkiem oleju. Zalać bulionem (nie za dużo, bo zupa musi być gęsta). Ziemniaki, marchew i czosnek pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa zmiękną - około 20 minut. Różyczki brokuła odciąć od łodygi (łodygę mozna pokroić i ugotować wcześniej wraz z ziemniakami i marchewka). Opłukać pod bieżącą woda i wraz z ziołami dodać do zupy. Gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, przyprawić sola, pieprzem i płatkami chili. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać trochę bulionu. Zupę podawać udekorowana różyczkami brokuła, polana octem balsamicznym lub oliwa i posypana płatkami chili. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz