niedziela, 12 czerwca 2011

Piersi kurczaka marynowane w miodzie

Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • mieszanka chińska (grzyby mun, marchewka, por, czerwona papryka, cebula, biała kapusta)
  • ciemny sos sojowy
  • świeży tymian
Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mieszankę warzywna poddusić na kilku kroplach oliwy, następnie dodać kilka łyżek sosu sojowego. Całość dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec przyprawic świeżo zmielonym pieprzem.


Marynata:
  • naturalny miód
  • musztarda
  • olej lub oliwa
  • gruboziarnista sol, pieprz
Składniki na marynatę wymieszać w misce. Natrzeć marynata osuszone piersi z kurczaka.  Piersi włożyć do folii do pieczenia, wstawić do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 20 minut.

Warzywa rozłożyć na talerzach, przykryć upieczona piersią, polać sosem (który powstał podczas pieczenia piersi), posypac świeżym tymianem. Podawać z frytkami i świeżymi warzywami. Świetnie smakują również z ryżem (ugotowanym na sypko) lub makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz