środa, 15 czerwca 2011

Zupa fasolowa z chili

Kiedy na zewnątrz doskwiera upal, nie mam ochoty na dania mięsne, ale na sycące, a przy tym niezbyt kaloryczne zupy. Dlatego od teraz  będzie więcej takich dan na moim blogu. Mam nadzieje,ze Wam również one podpasują :))

Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • czerwona papryczka chili
  • puszka białej dużej fasoli typ "Jaś"
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego
  • bulion, oliwa, mleko
  • sol, pieprz
  • świeży majeranek
  • koperek
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dolewamy 500 ml bulionu. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki lub słupki, chili (bez ziarenek) kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Fasole
i groszek osaczamy z zalewy, a następnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą woda
i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy listki majeranku (tak na marginesie  - uwielbiam zapach świeżego majeranku...:)) Zupe zestawiamy z palnika, dolewamy szklankę chudego mleka i doprawiamy sola i pieprzem. Calosc dokladnie mieszamy. Przelewamy na talerze, polewamy oliwa z oliwek i posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz