środa, 1 czerwca 2011

Szarlotka

Kruche ciasto:
  • 500g maki 
  • 100g cukru
  • 2 żółtka  
  • 2 łyżki śmietany 
  • margaryna
  • cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy maka. Schłodzone dwie części ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. 

Nadzienie:
  • 5 jabłek
  • cynamon
  • ewentualnie cukier - wszystko zależy od odmiany jabłek 
Jabłka obieramy i ścieramy  na tarce. Odciskamy sok. Starte jabłka wykładamy na wystudzony spod. Posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem. Na gore ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnia część ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Podajemy ciepłą szarlotkę, posypana cukrem pudrem lub polana sosem waniliowym. Super smakuje z lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz