Kruche ciasto:
- 500g maki
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- margaryna
- cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy maka. Schłodzone dwie części ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Nadzienie:
- 5 jabłek
- cynamon
- ewentualnie cukier - wszystko zależy od odmiany jabłek
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy sok. Starte jabłka wykładamy na wystudzony spod. Posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem. Na gore ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnia część ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Podajemy ciepłą szarlotkę, posypana cukrem pudrem lub polana sosem waniliowym. Super smakuje z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz