środa, 8 czerwca 2011

Karpatka

Ciasto: 
  • 125g masła
  • szklanka maki
  • szklanka wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Masło rozpuścić w wodzie, dodać make, mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Jak ostygnie, dodać proszek do pieczenia i po jednym jajku, ciągle ucierając. Podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na blaszce. Piec 25-30 minut w 180°C.




Krem:
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
Budyń ugotować w 400ml mleka. Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonego budyniu.


Gotowa masę wyłożyć na ciasto, przykryć drugim plackiem. Chłodzić w lodowce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz