wtorek, 14 czerwca 2011

Focaccia

Focaccia to  rodzaj pieczywa - potrawa kuchni włoskiej. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmarynem, szałwią lub tymianem), polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. My pieczemy ja zawsze, kiedy organizujemy grilla - pysznie smakuje
z bruschetta (przepis już niedługo będzie dostępny na blogu :))

Składniki:
  • 18 g świeżych drożdży
  • 600 ml letniej wody
  • szczypta cukru i soli
  • 60 ml oliwy
  • 760 g mąki
Drożdże rozpuścić w wodzie ze szczyptą cukru. Dodać mąkę, szczyptę soli i oliwę. Wyrabiać, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Zagnieść jeszcze raz, ułożyć na blasze posmarowanej oliwą. Na powierzchni ciasta zrobić wgłębienia palcami. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Skropić placek oliwa. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 30 minut do chwili, gdy focaccia będzie złocista.

Na wierzch:

  • gruboziarnista sol morska
  • świeży tymian, rozmaryn lub szałwia
  • suszone płatki chili
  • czosnek pokrojony w plasterki 
  • oliwki
  • pomidory (suszone lub świeże) i bazylia
    focaccia ze świeżym tymianem






Składniki na wierzch dodajemy po drugim wyrośnięciu ciasta, kiedy polejemy placek oliwa.
I tak: posypujemy duza ilością soli morskiej lub świeżymi ziołami lub czosnkiem z dodatkiem płatków chili. Możemy również ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidory (lub suszone pomidory), a po upieczeniu udekorować listkami bazylii.




focaccia ze świeżymi pomidorami i bazylia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz