czwartek, 9 czerwca 2011

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem


Ciasto naleśnikowe:
  • mleko
  • maka
  • jajko
  • sol, pieprz
  • 4 łyżki oleju
Do miski wlać mleko, dodać jajko, sol i pieprz. Wymieszać. Dodać make. Miksować, żeby nie było grudek. Jeżeli ciasto jest za geste, dodać trochę mleka. Na koniec dodać olej, całość dobrze wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki  na gorącej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Nadzienie:
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 lyzki jogurtu naturalnego
  • sol, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Zamrożony szpinak przełożyć do garnka, rozmrażać na małym ogniu, często mieszając. Dodać trochę wody, żeby szpinak się nie przypalił. Kiedy szpinak sie rozmrozi, dodać zmiażdżony czosnek, jogurt i przyprawić sola i pieprzem. Smarować nadzieniem naleśniki i zwijać je w ruloniki.

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • mleko
  • sol, gałka muszkatołowa 
Masło rozpuścić, dodać make i zaparzyć. Dodać mleko i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotować, aż sos zgęstnieje - jeżeli jest za gesty, dodać trochę mleka. Doprawiać do smaku.


 
Dodatkowo:
  • mozzarella
  • mały serek pleśniowy (np. camembert)
  • ser zolty starty na tarce o duzych oczkach (wybor nalezy do Was :))




Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać zwinięte w ruloniki naleśniki. Całość polać sosem. Wierzch zapiekanki posypać pokrojona w kostkę mozzarella i pokrojonym w plasterki serem plesniowym (może być camembert). Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 minut.
Ponizej zdjecia nalesnikow z nadzieniem szpinakowym, posypane startym na tarce zoltym serem i zapieczone w piekarniku przez doslownie kilka minut - tylko do momentu, az ser sie rozpusil :) Pychota!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz