poniedziałek, 6 czerwca 2011

Puszyste racuchy

Składniki:
  • 1,5 szkl. maki 
  • 15g drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
Mleko mocno podgrzać, ale nie gotować! Wlać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i kilka łyżek maki. Wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Zoltka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna piane, dodając pozostały cukier. Następnie dodawać po jednym żółtka, ciągle ubijając. Resztę maki przesiac do wyrośniętego rozczynu, wlać roztopione masło oraz masę jajeczna. Wszystko wymieszać łyżką, az powstaną pecherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany - jeżeli jest za geste, należy dodać trochę mleka. Ciasto odstawic na 10 minut w cieple miejsce. W tym czasie mocno rozgrzać na patelni duza ilość oleju. Nakładać ciasto łyżką
i smażyć z obu stron na rumiano. Racuchy odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Inne propozycje podania racuchów:
  • do ciasta można dodać pokrojone drobno jabłka, gruszki, dynie lub rodzynki (wersja dla dorosłych- rodzynki namoczyć wcześniej w alkoholu, np. w rumie, wiśniówce lub likierze pomarańczowym)
  • ciasto można przyprawić szczypta mielonego anyżu, kardamonu lub otarta skórkę z cytryny
  • gotowe racuchy można tez podawać z sosem (np. waniliowym, czekoladowym czy karmelowym), polać miodem lub syropem klonowym  



    3 komentarze: