środa, 1 czerwca 2011

Tartaletki z malinami

Kruche ciasto:
  • 250g maki
  • 50g cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka śmietany
  • 125g margaryny
  • cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tartaletki smarujemy masłem i wyklejamy schłodzonym ciastem. Pieczemy przez 20 - 30 minut w 180°C.


Masa:
  •  250g mascarpone
  •  2 żółtka
  •  2 łyżki cukru pudru
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach,aż masa zacznie gęstnieć. Napełniamy masa wystudzone tartaletki. Na gore wykładamy maliny (lub inne sezonowe owoce). Oprószyć cukrem pudrem. Dekorujemy kleksem bitej śmietany i listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz