poniedziałek, 13 czerwca 2011

Pieczona kura z warzywami

A oto, co zrobiłam z kura, która przez 1,5h gotowała się w rosole....:))

kura przed pieczeniem

Składniki:
  • ugotowana kura ( na której wcześniej gotował się rosół)
  • dwie małe cukienie
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku ( w skorupce, dzięki czemu się nie spali podczas pieczenia)
  • jabłko (obrane ze skorki i pokrojone w kostkę)


Marynata:
  • miód
  • oliwa
  • curry, słodka papryka
  • gruboziarnista sol, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymian
Miód, oliwę, curry i paprykę mieszamy w miseczce, polewamy marynata kurę. Posypujemy sola i pieprzem. Na wierzch dodajemy listki tymianu. Układamy kurę w naczyniu żaroodpornym. Po bokach układamy warzywa (cukienie są w skorkach, pokrojone w słupki). Polewamy warzywa rosołem (dwie łyżki wazowe w zupełności wystarcza). Całość pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut. Podajemy z czym tylko mamy ochotę :)) Ja serwowalam z młodymi ziemniakami, sałatą z czerwona bazylia (przepis podam w kolejnym poście), a do picia - nasza ulubiona lemoniada (juz niedługo na blogu :)).


upieczona kura

2 komentarze: