pomidorki przygotowane do suszenia |
Składniki:
- dojrzale pomidory
- tymian
- czosnek
- sol gruboziarnista, pieprz
- oliwa z oliwek
Pomidorki pokroić w ćwiartki (lub na połówki,jeżeli są to pomidorki koktajlowe).
Ułożyć na blaszce, posypać sola, pieprzem, tymianem i ząbkami czosnku (czosnku nie obierać,bo się spali). Na koniec polać dużą ilością oliwy. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i suszyć przez 1,5h. Następnie zmniejszyć temperaturę do100°C i suszyć przez kolejne 8 do 10h. Suszone pomidory świetnie nadają się do przechowywania - wystarczy przełożyć je do małych słoiczków i zalać oliwą. Jeżeli będą stały dłużej niż tydzień, należy je zawekować :)
pomidorki już ususzone |
doskonale nadają się do focacci
OdpowiedzUsuń