czwartek, 2 czerwca 2011

Suszone pomidory

Przygotowując listę z zakupami, zajrzałam do spiżarki i zobaczyłam,ze nasze pomidory nie są już pierwszej świeżości, a pomarszczona skorka wręcz prowokuje,żeby je wyrzucić.....i wtedy wpadłam na pomysł,żeby je ususzyć,a na obiad zrobić moje ulubione spaghetti po karaibsku.....:)) Sami zobaczcie,co wyszło z tego pomysłu :))
pomidorki przygotowane do suszenia

Składniki:
  • dojrzale pomidory
  • tymian
  • czosnek
  • sol gruboziarnista, pieprz
  • oliwa z oliwek

Pomidorki pokroić w ćwiartki (lub na połówki,jeżeli są to pomidorki koktajlowe).
Ułożyć na blaszce, posypać sola, pieprzem, tymianem i ząbkami czosnku (czosnku nie obierać,bo się spali). Na koniec polać dużą ilością oliwy. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i suszyć przez 1,5h. Następnie zmniejszyć temperaturę do100°C i suszyć przez kolejne 8 do 10h. Suszone pomidory świetnie nadają się do przechowywania - wystarczy przełożyć je do małych słoiczków i zalać oliwą. Jeżeli będą stały dłużej niż tydzień, należy je zawekować :)



pomidorki już ususzone

1 komentarz: