sobota, 18 czerwca 2011

Pastetli z krewetkami na przystawke

Pastetli są w Polsce bardziej znane pod nazwa vol-au-vent. Maja kształt "kominka", który powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta francuskiego. Pierwszy ma kształt okrągły, o średnicy paru centymetrów, kolejne dwa mają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz. Dzięki takiemu złożeniu po upieczeniu można nadziewać powstałe "kominki" różnymi rodzajami farszu. Pastetli dostępne są w trzech rożnych wielkościach. Gotowe babeczki vol-au-vent przed podaniem należy przez kilka minut podgrzać w piekarniku.


Składniki:
  • 6 sztuk pastetli
  • 200g małych krewetek
  • 7 malych pieczarek
  • pół dużej cebuli
  • dwie czerwone papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy, 2 duże łyżki masła, białe wino
  • sol, pieprz
  • natka pietruszki frise do dekoracji
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki, podlewamy winem i dusimy5 minut na małym ogniu. Pieczarki i chili kroimyw kostkę. Dodajemy do krewetek. Dusimy okolo3 minut.
Na koniec dodajemy masło. Doprawiamy sola i pieprzem. Pastetli wstawiamy na
10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Następnie napełniamy je naszym nadzieniem
i polewamy sosem. Dekorujemy pietruszka frise.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz