czwartek, 7 lipca 2011

Durum z mięsem mielonym i warzywami

DURUM - przaśny placek ze specjalnej wysokoglutenowej mąki, pieczony bezpośrednio przed podaniem. Mąka durum otrzymywana jest przez zmielenie ziarna specjalnej odmiany pszenicy - Triticum turgidum durum. Podczas procesu mielenia wykorzystuje się także okrywę nasienną zboża. W związku z tym, mąka ta zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika, niż zwykła mąka pszenna.
Moja propozycja na szybki, sycący i pyszny obiad, to durum z mięsem mielonym
i świeżymi warzywami.

Składniki:
  • 8 placków DURUM
  • cebula, czosnek
  • 500g mięsa mielonego 
  • suszone pomidory
  • cukinia
  • sol, pieprz
Cebule i czosnek kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory i pokrojona w plastry cukinie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.



Dodatki:
  • świeża sałata
  • pomidor pokrojony w plastry
  • ogórek pokrojony w plastry
  • majonez, musztarda, ketchup
Placki podgrzewamy w piekarniku, następnie wyciskamy sosy (wedle upodobań :)). Na sosach układamy listki salaty, plastry pomidora i ogórka, a następnie mięso z warzywami. Zaginamy dol placka i rolujemy boki. I gotowe! Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo lubimy takie rzeczy jeść...
    także jutro może coś takiego wymodzę;)

    OdpowiedzUsuń