DURUM - przaśny placek ze specjalnej wysokoglutenowej mąki, pieczony bezpośrednio przed podaniem. Mąka durum otrzymywana jest przez zmielenie ziarna specjalnej odmiany pszenicy - Triticum turgidum durum. Podczas procesu mielenia wykorzystuje się także okrywę nasienną zboża. W związku z tym, mąka ta zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika, niż zwykła mąka pszenna.
Moja propozycja na szybki, sycący i pyszny obiad, to durum z mięsem mielonym
i świeżymi warzywami.
Składniki:
- 8 placków DURUM
- cebula, czosnek
- 500g mięsa mielonego
- suszone pomidory
- cukinia
- sol, pieprz
Cebule i czosnek kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory i pokrojona w plastry cukinie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Dodatki:
- świeża sałata
- pomidor pokrojony w plastry
- ogórek pokrojony w plastry
- majonez, musztarda, ketchup
Placki podgrzewamy w piekarniku, następnie wyciskamy sosy (wedle upodobań :)). Na sosach układamy listki salaty, plastry pomidora i ogórka, a następnie mięso z warzywami. Zaginamy dol placka i rolujemy boki. I gotowe! Smacznego!
bardzo lubimy takie rzeczy jeść...
OdpowiedzUsuńtakże jutro może coś takiego wymodzę;)