piątek, 15 lipca 2011

Gruszkowa pychotka

Propozycja na deser - pyszne gruszkowe ciasto.


Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • jajko
  • 5 gruszek
  • sok z cytryny


Make, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać miękkie masło i jajko. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), zawinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie wysmarować masłem
i oprószyć maka okrągłą  blaszkę (srednica blaszki - 26 cm). Rozgrzać piekarnik do 200°C (z termoobiegiem). Większą część ciasta (2/3) zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na blaszkę. Piec około 10 minut, żeby spod się zarumienił. Ostudzić. W tym czasie obrać gruszki ze skorki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę, skropić sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały). Gruszki przełożyć na podpieczony spod ciasta, posypać łyżką cukru. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec kolejne 20 minut. Przed wyłączeniem piekarnika, należy sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuwając je drewnianym patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, to znaczy, ze ciasto jest gotowe. Długość pieczenia uzależniona jest od twardości gruszek - im twardsze, tym dłużej się je piecze. Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni od góry, należy je przykryć folia aluminiowa. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub serwować z lodami oraz z ulubionym sosem.


Ja podałam z sosem morelowym (niektóre porcje były również w wersji bardziej kalorycznej z dodatkiem lodów) i udekorowałam listkiem świeżej melisy.......
przysłowiowe niebo w gębie :))

2 komentarze:

  1. A jak sie robi sosik morelowy ??:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na sosik morelowy zdradzę po powrocie z urlopu...:)

    OdpowiedzUsuń