- 5 jajek
- 150g cukru pudru
- 250g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtkami. Delikatnie mieszamy - najlepiej ręką. Na koniec dodajemy ubite białka. Całość mieszamy bardzo powoli (masa ma zachować puszystość). Tortownice (24cm) smarujemy masłem
i oprószamy maka. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) piekarniku. Po upieczeniu, pozostawić ciasto w piekarniku przez 15 minut, lekko uchylając drzwiczki. Dopiero później wyjąć ciasto.
Masa:
- 250g mascarpone
- 50g cukru pudru
- 150ml śmietany 18%
Dodatkowo:
- 5 moreli
- tabliczka czekolady (my uwielbiamy mleczna, ale można tez użyć gorzkiej)
na dolnej części ciasta posmarowanej masa. Przykryć druga połówką ciasta. Pozostałym kremem posmarować gore i boki ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce bezpośrednio nad ciastem, posypując czekolada również boki ciasta.Ciasto wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz