wtorek, 26 lipca 2011

Stracciatella z morelami

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 250g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli




Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtkami. Delikatnie mieszamy - najlepiej ręką. Na koniec dodajemy ubite białka. Całość mieszamy bardzo powoli (masa ma zachować puszystość). Tortownice (24cm) smarujemy masłem
i oprószamy maka. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) piekarniku. Po upieczeniu, pozostawić ciasto w piekarniku przez 15 minut, lekko uchylając drzwiczki. Dopiero później wyjąć ciasto.

Masa:
  • 250g mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 150ml śmietany 18%
Wszystkie składniki przełożyć do miski, ubijać mikserem, aż masa zacznie gęstnieć. Ciasto przekroić w poprzek. Jedna cześć ciasta posmarować masa, pozostawiając cześć masy do posmarowania góry i boków ciasta.
Dodatkowo:
  • 5 moreli
  • tabliczka czekolady (my uwielbiamy mleczna, ale można tez użyć gorzkiej)
Morele sparzyć gorącą woda i obrać ze skorki. Pokroić na mniejsze części. Poukładać
na dolnej części ciasta posmarowanej masa. Przykryć druga połówką ciasta. Pozostałym kremem posmarować gore i boki ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce bezpośrednio nad ciastem, posypując czekolada również boki ciasta.Ciasto wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz