piątek, 15 lipca 2011

Polędwiczki z indyka z mizuna i warzywami z woka

Mizuna - ma łagodny, nieostry smak. Postrzępione, ciemnozielone liście, fantastycznie nadają się do dekorowania potraw. Mizuna może być przyrządzana na różne sposoby: jako dodatek do zup, gotowana na parze, podsmażana na mocno rozgrzanym oleju (np. w woku), serwowana z drobiem, ryba, czy samodzielnie (lub z mieszanka salat). Świetnie nadaje się również do faszerowania piersi z kurczaka, a podana z ravioli z owocami morza, smakuje wręcz nieziemsko :))



Moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad, to Polędwiczki z indyka z mizuna 
i warzywami z woka. Należy przygotować 4 filety z indyka (wielkość uzależniona
od wielkości apetytu :)).

 Do obtaczania mięsa:
  • słodka mielona czerwona papryka
  • curry
  • sol czosnkowa
  • czosnek w płatkach
Jezeli filety są małe, wystarczy po łyżce każdej przyprawy. Wszystkie przyprawy wymieszac w misce. Filety opłukać , wysuszyć na ręczniku papierowym, a następnie obtoczyć w przyprawach. Rozgrzać olej w woku i  smażyć filety po kilka minut z każdej strony. Usmażone odłożyć na talerz i włożyć do ciepłego piekarnika na czas przygotowania warzyw.





Pozostałe składniki:
  • pęczek mizuny
  • czerwona i żółta papryka
  • fasolka szparagowa
  • cebula
  • 2 łyżki oleju 
  • ciemny sos sojowy
  • tabasco
  • pesto
  • gruboziarnista sol morska

Fasolkę gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku (jest to niekonieczna procedura, jeżeli ktoś lubi, kiedy fasolka jest półtwarda - ja akurat za tym nie przepadam...dlatego wcześniej ja gotuje). Cebule kroimy w półplasterki, papryki kroimy w długie cienkie paski. Cebule podsmażamy na oleju, dodajemy papryki, blanszujemy 3 minuty, często mieszając. Następnie dodać 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę pesto i 2 krople tabasco. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić fasolkę szparagowa (jeżeli fasolka nie była wcześniej gotowana, należy ja dodać do woka zaraz po cebuli - blanszuje się dłużej niż papryka)
i pokrojoną na duże części mizune. Przyprawić solą. Wymieszać.




Warzywa rozkładamy na talerze, na wierzch układamy kawałki mięsa i polewamy sosem, który się utworzył podczas duszenia. Jako dodatek podałam ugotowaną al dente kasze gryczaną (gotowała się 20 minut w osolonym wrzątku).



Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz