Składniki:
- spory pęczek botwinki z buraczkami
- marchewka
- mała cebula
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu (lub wody - jeżeli nie macie bulionu)
- pół szklanki mleka (może być również śmietana - wedle uznania)
- świeży tymianek i koperek
- sol, pieprz
aż warzywa zmiękną. W tym czasie umyć liście botwinki i pokroić na mniejsze kawałki.
Łodygi botwinki pokroić w drobna kostkę, żeby ugotowały sie w tym samym czasie, co liście. Wszystko dodać do zupy i gotować do miękkości kilka minut. Na koniec dodać mleko i zdjąć z ognia. Jeżeli wolicie śmietanę - trzeba ja zahartować - 2 łyżki śmietany wymieszać z łyżką maki pszennej, dodać trochę zimnej wody i całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać do zupy i zagotować. Doprawić sola, pieprzem, posypać koperkiem i listkami tymianku (na zdjeciu wersja dla mojej córeczki- zero jakiejkolwiek zieleniny....). Podawać z młodymi ziemniakami z masłem i świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz