piątek, 22 lipca 2011

Zupa botwinkowa


 Składniki: 
  • spory pęczek botwinki z buraczkami
  • marchewka
  • mała cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 litry bulionu (lub wody - jeżeli nie macie bulionu)
  • pół szklanki mleka (może być również śmietana - wedle uznania)
  • świeży tymianek i koperek
  • sol, pieprz
Cebule pokroić w drobna kostkę, podsmażyć w dużym garnku na łyżce oleju. Dodać pokrojone w kostke ziemniaki, marchew i buraczki. Całość zalać bulionem i gotować,
aż warzywa zmiękną. W tym czasie umyć liście botwinki i pokroić na mniejsze kawałki.
Łodygi botwinki pokroić w drobna kostkę, żeby ugotowały sie w tym samym czasie, co liście. Wszystko dodać do zupy i gotować do miękkości kilka minut. Na koniec dodać mleko i zdjąć z ognia. Jeżeli wolicie śmietanę -  trzeba ja zahartować - 2 łyżki śmietany wymieszać z łyżką maki pszennej, dodać trochę zimnej wody i całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać do zupy i zagotować. Doprawić sola, pieprzem, posypać koperkiem i listkami tymianku (na zdjeciu wersja dla mojej córeczki- zero jakiejkolwiek zieleniny....). Podawać z młodymi ziemniakami z masłem i świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz