- 250g masła
- 500g maki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 200g cukru
- 4 jajka
- opakowanie proszku do pieczenia
- 120g posiekanych migdałów
- 6 łyżek calvadosu (lub innego winiaku jabłkowego)
- 4 jabłka
z migdałami i proszkiem do pieczenia. Na przemian z jajkami, dodawać do masła.
Na koniec dodać calvados. Całość dokładnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem, oprószyć maka i wyłożyć masę. Jablka obrac, podzielic na cwiartki, a nastepnie usunac z nich gniazda nasienne. Kazda ćwiartkę ponacinać na grzbiecie. Układać na cieście, nacięciami do góry. Piec 30 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 175°C),
aż baba będzie miała złotobrązowy kolor. Ostudzona babe oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz