piątek, 8 lipca 2011

Jabłkowa baba

Składniki:
  • 250g masła
  • 500g maki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 120g posiekanych migdałów
  • 6 łyżek calvadosu (lub innego winiaku jabłkowego)
  • 4 jabłka
Masło utrzeć z sola, cukrem waniliowym oraz zwykłym cukrem. Make wymieszać
z migdałami i proszkiem do pieczenia. Na przemian z jajkami, dodawać do masła.
Na koniec dodać calvados. Całość dokładnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem, oprószyć maka i wyłożyć masę. Jablka obrac, podzielic na cwiartki, a nastepnie usunac z nich gniazda nasienne. Kazda ćwiartkę ponacinać na grzbiecie. Układać na cieście, nacięciami do góry. Piec 30 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 175°C),
aż baba będzie miała złotobrązowy kolor. Ostudzona babe oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz