środa, 13 lipca 2011

Mrożony krem angielski z ananasem



Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 grube plastry ananasa
  • cukier waniliowy (jeżeli macie laskę wanilii, to zdecydowanie polecam! mnie się niestety skończyła, a zbaczając na pogodę - cały dzień leje - nie chciało mi się iść do sklepu....)



Mleko wraz z cukrem waniliowym (lub laska wanilii przeciętą na pół) doprowadzić do wrzenia. Żółtka ubić z cukrem. Energicznie mieszając, dodać cieple mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego kremu. Przelać do szklanek. Wystudzić, a następnie wstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Podawać udekorowane plastrami ananasa i gałązkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz