wtorek, 24 stycznia 2012

Murzynek

Składniki:
  • 250g margaryny lub masła
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Dodatki:
  • polewa: tabliczka gorzkiej czekolady + 2 czubate łyżki masła (rozpuscić na parze)
  • konfitura do przełenia ciasta

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować. Dodać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać do masy na przemian jajka i mąkę z proszkiem. Formę - keksowkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i wlać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Kiedy ciasto przestygnie, przekroić je wzdłuż, posmarować grubą warstwą konfitury, wierzch i boki posmarować polewą. Udekorować, oproszyć cukrem pudrem. I gotowe!



    2 komentarze:

    1. osobiscie sprawdzilam przepis - ciacho wyszlo super :) choc mi uroslo troche wybujale nie takie rowniutkie jak twoje ;) ale co tam pyszne jest i tak

      OdpowiedzUsuń
    2. no murzynek pychotka , wyrosl mi wielki i smaczny :) dzieki za przepis

      OdpowiedzUsuń