piątek, 6 stycznia 2012

Orzeszki


Ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 2 zoltka + 1 cale jajko
  • 25 dkg margaryny
  • 2 lyzki smietany
  • pol lyzeczki sody
  • lyzeczka octu


Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki. Po tym czasie, rogrzac forme do orzeszkow , odrywac male kawalki ciasta (na wielkosc musza pasowac do naszej formy) i smazyc na zloty kolor. A oto, jak wygladaja moje skorupki po usmazeniu:



Masa:
  • kostka masla
  • 2 lub 3 jajka
  • szklanka cukru
  • zapach waniliowy
  • 2 szklanki zmielonych orzechow
Jajka ubic z cukrem na parze. Maslo utrzec na bialy puch, nastepnie dodawac po lyzce kogel mogel. Do gotowej masy dodac zapach i orzechy i wszystko dokladnie wymieszac. Nadziewac jedna skorupke, druga przykrywajac orzeszek. I tak do wykonczenia skladnikow. Orzeszki sa przepyszne i wygladaja cudnie. Moim zdaniem smakuja najlepiej na drugi,
a nawet trzeci dzien.







a oto jakiej formy ja uzywam
(zakupiona na allegro):

1 komentarz: