Ciasto:
- 3 szklanki maki
- 2 zoltka + 1 cale jajko
- 25 dkg margaryny
- 2 lyzki smietany
- pol lyzeczki sody
- lyzeczka octu
Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki. Po tym czasie, rogrzac forme do orzeszkow , odrywac male kawalki ciasta (na wielkosc musza pasowac do naszej formy) i smazyc na zloty kolor. A oto, jak wygladaja moje skorupki po usmazeniu:
Masa:
- kostka masla
- 2 lub 3 jajka
- szklanka cukru
- zapach waniliowy
- 2 szklanki zmielonych orzechow
a nawet trzeci dzien.
a oto jakiej formy ja uzywam
(zakupiona na allegro):
jestem fanką tych orzeszków i lubię je robic z Mamą :-)
OdpowiedzUsuń