wtorek, 17 stycznia 2012

Udka kurczaka z cynamonem i warzywami

Kiedy nie mam zbyt duzo czasu, przygotowuje danie, ktore "samo sie robi"...wystarczy wszystko wlozyc do naczynia zaroodpornego, nastawic piekarnik, odczekac dluzsza chwile...
i gotowe! Jezeli do tej pory nie probowaliscie kurczaka z dodatkiem cynamonu - skuscie sie, osobiscie bardzo lubie to polaczenie :) moze Wam tez przypadnie do gustu....:)) ??


 Skladniki:
  • 3 udka kurczaka
  • slodka papryka, cynamon, gruboziarnista sol, pieprz, ziola prowansalskie, oliwa





Wszystkie skladniki na marynate mieszamy w misce, nastepnie dokladnie obtaczamy udka i odstawiamy na okolo 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostale skladniki.
  • 3 ziemniaki w mundurkach
  • jablko ze skorka pokrojone w czastki
  • 2 marchewki pokrojone w slupki
  • 4 zabki czosnku, cebula pokrojona na polowki
  • zielona fasolka szparagowa (dluzsze straki mozna przekroic na pol)
  • swiezy tymian i rozmaryn
  • bulion warzywny



Piekarnik nagrzac do 220°C z termoobiegiem. Kurczaka przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac marynata i piec pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki (przykryc nimi kurczaka), zalac bulionem (okolo 300ml), posypac sola gruboziarnista i cynamonem i piec kolejne 40 minut. Nastepnie wszystko wymieszac tak, zeby mieso bylo na wierzchu. Piec kolejne 30 minut juz bez przykrycia,
az skorka sie zarumieni.  Podawac ze swieza salata z ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz