Kiedy nie mam zbyt duzo czasu, przygotowuje danie, ktore "samo sie robi"...wystarczy wszystko wlozyc do naczynia zaroodpornego, nastawic piekarnik, odczekac dluzsza chwile...
i gotowe! Jezeli do tej pory nie probowaliscie kurczaka z dodatkiem cynamonu - skuscie sie, osobiscie bardzo lubie to polaczenie :) moze Wam tez przypadnie do gustu....:)) ??
Skladniki:
Wszystkie skladniki na marynate mieszamy w misce, nastepnie dokladnie obtaczamy udka i odstawiamy na okolo 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostale skladniki.
Piekarnik nagrzac do 220°C z termoobiegiem. Kurczaka przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac marynata i piec pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki (przykryc nimi kurczaka), zalac bulionem (okolo 300ml), posypac sola gruboziarnista i cynamonem i piec kolejne 40 minut. Nastepnie wszystko wymieszac tak, zeby mieso bylo na wierzchu. Piec kolejne 30 minut juz bez przykrycia,
az skorka sie zarumieni. Podawac ze swieza salata z ulubionym sosem.
i gotowe! Jezeli do tej pory nie probowaliscie kurczaka z dodatkiem cynamonu - skuscie sie, osobiscie bardzo lubie to polaczenie :) moze Wam tez przypadnie do gustu....:)) ??
Skladniki:
- 3 udka kurczaka
- slodka papryka, cynamon, gruboziarnista sol, pieprz, ziola prowansalskie, oliwa
Wszystkie skladniki na marynate mieszamy w misce, nastepnie dokladnie obtaczamy udka i odstawiamy na okolo 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostale skladniki.
- 3 ziemniaki w mundurkach
- jablko ze skorka pokrojone w czastki
- 2 marchewki pokrojone w slupki
- 4 zabki czosnku, cebula pokrojona na polowki
- zielona fasolka szparagowa (dluzsze straki mozna przekroic na pol)
- swiezy tymian i rozmaryn
- bulion warzywny
Piekarnik nagrzac do 220°C z termoobiegiem. Kurczaka przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac marynata i piec pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki (przykryc nimi kurczaka), zalac bulionem (okolo 300ml), posypac sola gruboziarnista i cynamonem i piec kolejne 40 minut. Nastepnie wszystko wymieszac tak, zeby mieso bylo na wierzchu. Piec kolejne 30 minut juz bez przykrycia,
az skorka sie zarumieni. Podawac ze swieza salata z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz