poniedziałek, 2 stycznia 2012

Salata z melonem z orzechami wloskimi

Skladniki:
  • glowka salaty (odmiane wbierzcie wedlug wlasnych upodoban - ja wykorzystalam kopfsalat, ale rownie dobra bylaby salata lodowa czy rzymska)
  • melon
  • orzechy wloskie



Salate pluczemy, liscie rwiemy na mniejsze kawalki i osuszamy. Obranego ze skorki melona, kroimy na czastki (wielkosc nie ma znaczenia - miazsz ciezko odchodzi od pestki, wiec moje czastki zawsze sa dosc koslawe....). Wyluskane orzechy kroimy na cwiarki - jezeli wolicie wieksze kawalki, mozna wykorzystac polowki orzechow.  Porwana na czescie salate ukladamy na talerzykach (lub w malych miseczkach), na wierzch kawalki melona, calosc posypujemy orzechami i polewamy sosem.


Sos:
  • oliwa z oliwek
  • duza czubata lyzka musztardy
  • sol, pieprz
  • troche wody
Wszystkie skladniki nalezy dokladnie wymieszac, najlepiej w odpowiednim naczyniu
do robienia sosow. Jezeli nie macie takiego naczynia, swietnie do tego celu nadaje sie maly sloik z zakretka - skladniki wlewamy do sloika, zakrecamy i potrzasamy do momentu,
az skladniki sie polacza i utworza aksamitny dressing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz