poniedziałek, 23 stycznia 2012

Kaczka w pomarańczach

Składniki:
  • l tuszka kaczki (ok. 1,5 kg)  
  • oliwa, 2 łyżki miodu 
  • cebula
  • 3 pomarańcze
  • garść świeżych listków miety 
  • szklanka bulionu drobiowego (moze byc z kostki)
  • sól, pieprz

Kaczkę opłukać, osuszyć, następnie ponakłuwać mięso nożem. Od środka i na zewnątrz posmarować tuszkę dość obficie oliwą, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.
Wstawić na 24 godziny do lodówki (jak poleży dłużej, to też nie zaszkodzi :)).
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do wnetrza kaczki. Włożyć cebulę i miętę (kilka listków odłożyć). Otwór zaszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę ułożyć w formie (piersiami do dołu). Podlać bulionem. Piec ok. 2 godzin w 200°C. W połowie pieczenia kaczkę odwrócić na drugą stronę. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Mieszaniną smarować co jakiś czas kaczkę.
Trzecią pomarańczę pokroić w ósemki. Obłożyć nimi kaczkę 30 minut przed końcem pieczenia. Kaczkę podawać pokrojoną na porcje z pomarańczami i odłożonymi listkami miety, najlepiej w towarzystwie świeżej sałaty. Dla podkreślenia smaku pomarańczy, serwowaliśmy kaczkę w towarzystwie pomarańczowej konfitury :)






1 komentarz:

  1. Ja robie z tego przepisu...
    http://eatafterreading.blogspot.ch/2009/10/marynowana-kaczka-w-pomaranczach-czyli.html
    ...tez pyszna!
    buzka
    M.

    OdpowiedzUsuń