piątek, 6 stycznia 2012

Sznycel panierowany w sezamie



Skladniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 4 lyzki maki pszennej, sol, pieprz, swiezy tymian
  • jajko
  • sezam




Mieso przykrywamy folia spozywcza i rozbijamy na cienkie kotlety. Obrywamy listki tymianu i szatkujemy drobniej. Do maki dodajemy przyprawy wraz z tymianem i wszystko dokladnie mieszamy. Jajko nalezy roztrzepac w miseczce. Sezam rowniez wsypujemy do miski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w mace, jajku, a na koniec w sezamie. Smazymy z obu stron na zloty kolor (sezam latwo sie przypala, nalezy wiec bardzo uwazac i nie smazyc kotletow na duzym ogniu). Po usmazeniu osaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym. Serwujemy z czym tylko przyjdzie nam ochota :)
Ja podalam w towarzystwie dyniowego leczo, dekorujac listkiem swiezej miety :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz