poniedziałek, 2 stycznia 2012

Placki warzywne

Rownie dobrze moglabym nazwac je klasycznymi plackami ziemniaczanymi, bo ich podstawe stanowia ziemniaki. Jednak, od kiedy sprobowalam "udziwnic" troszke podstawowy przepis, nagle okazalo sie, ze problem, ktory jak dotad zniechecal mnie do ich robienia (mam na mysli fakt, ze masa na placki ciemniala, przez co kolor po usmazeniu skutecznie odpychal, a moj apetyt znikal, jak za dotknieciem magicznej rozdzki....),  otoz problem ten znikl bezpowrotnie :)) Do tego dodatek warzyw wzbogaca smak, a starte warzywa  to swietny sposob na "przemycenie" tego, czego moje dziecko na ogol jesc nie chce......


Skladniki:
  • 6 duzych ziemniakow
  • 2 male cukienie
  • 2 marchewki
  • duza cebula
  • 5 lyzek maki pszennej
  • jajko
  • sol, pieprz
  • olej do smazenia


Ziemniaki i marchewki obieramy ze skorki, myjemy. Scieramy na tarce o srednich oczkach (masa przypomina male wiorki). Cebule obieramy i rowniez scieramy do masy. Na koniec scieramy nieobrane ze skorki cukienie. Nadmiar wody usuwamy za pomoca lyzki wazowej. Nastepnie dodajemy jajko i make. Calosc dokladnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Mase wykladamy porcjami za pomoca lyzki na dobrze rozgrzany tluszcz. Smazymy z dwoch stron na zloty kolor, a po usmazeniu osaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym .





2 komentarze:

  1. warzywne lubię chyba jeszcze bardziej od ziemniaczanych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, a z jakich warzyw przygotowujesz swoje placki?

    OdpowiedzUsuń