Skladniki:
- 6 duzych ziemniakow
- 2 male cukienie
- 2 marchewki
- duza cebula
- 5 lyzek maki pszennej
- jajko
- sol, pieprz
- olej do smazenia
Ziemniaki i marchewki obieramy ze skorki, myjemy. Scieramy na tarce o srednich oczkach (masa przypomina male wiorki). Cebule obieramy i rowniez scieramy do masy. Na koniec scieramy nieobrane ze skorki cukienie. Nadmiar wody usuwamy za pomoca lyzki wazowej. Nastepnie dodajemy jajko i make. Calosc dokladnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Mase wykladamy porcjami za pomoca lyzki na dobrze rozgrzany tluszcz. Smazymy z dwoch stron na zloty kolor, a po usmazeniu osaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym .
warzywne lubię chyba jeszcze bardziej od ziemniaczanych :-)
OdpowiedzUsuńAsiu, a z jakich warzyw przygotowujesz swoje placki?
OdpowiedzUsuń