piątek, 6 stycznia 2012

Salata z lososiem z jogurtowym dipem

 Skladniki:
  • dzwon lososia upieczony w folii
  • mieszanka salat 
  • sos: jogurt naturalny, lyzka majonezu, sok z cytryny, lyzeczka pesto, sol, pieprz (opcjonalnie mozna dodac czosnek - jezeli ktos ma ochote)


Uwielbiam lososia, niezaleznie od sposobu jego przyrzadzenia czy podania...tym razem upieklam go w folii z dodatkiem swiezego rozmarynu, pieprzu, soli i lyzeczki oliwy. Tak przygotowany "pakunek", piekl sie okolo 15 minut w 180°C. W tym czasie myjemy, a nastepnie osuszamy salate i przygotowujemy sos. Niestety nie znam dokladnych proporcji skladnikow uzytych do sosu. Zawsze robie go "na wyczucie". Jednak to nie powinno Was zniechecic, bo sos jest naprawde dobry :) i stanowi fajna alternatywe do vinegret :) Nalezy wiec wszystkie skladniki polaczyc i dobrze doprawic :) Kiedy losos wystygnie, dzielimy go na czastki. Ukladamy salate na talerze, polewamy sosem, a na gore kawalki lososia. I juz ! Mozna zajadac :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz