poniedziałek, 14 listopada 2011

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • jajko
  • woda
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wianek. Do środka wbić jajko, przemieszać nożem i dodając wodę (ja dodaję ciepłą wodę) zagnieść ciasto. Zawsze pod koniec zagniatania dodaję 2 łyżki rozpuszczonego masła.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie odcinać ciasto po kawałku (resztę ciasta trzymać pod przykryciem, żeby nie wysychało) i cienko rozwałkowywać (im cieńsze, tym pierogi smaczniejsze :)). Za pomocą szklanki, wycinać kółka. Na środku kółka układać nadzienie i zlepiać boki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, dodać łyżkę oleju i gotować pierogi partiami, żeby się nie zlepiały. Kiedy wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową na talerz.

Nadzienie:
  • ziemniaki (około 1kg)
  • duza cebula
  • kostka białego sera (250dag)
  • sol, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ciepłe przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.



2 komentarze:

  1. tu beti-gdzie kupilas bialy ser :)????

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana!! to zapas z Polski :)) a jak nam się chce pierożków, a zapas wykończony, to biorę fetę i magerquark :))

    OdpowiedzUsuń