poniedziałek, 14 listopada 2011

Klasyczne kopytka

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki 
  • jajko (ewentualnie 2 sztuki)
  • sol
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Kiedy ziemniaki ostygną, wyłożyć je na stolnicę, podsypaną mąką. Dodać mąkę i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć go ręką i odcinać skośnie niewielkie kluski. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać partiami kluski (nie za dużo, żeby się nie pozlepiały). Kiedy kluski wypłyną na wierzch, wyjmować je łyżką cedzakową na talerz. Podawać z masłem, sosem pieczarkowym, mięsnym lub pomidorowym. Mozna je również serwować na słodko (należy tylko pamiętać, żeby nie solić wody) - z dodatkiem masła, bułki tartej i cukru. Swietnie smakuja tez odsmażane.
Jeżeli zrobimy za dużo, bez problemu można je zamrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz