Skladniki:
W duzej misce ubic mikserem maslo z cukrem, az masa stanie sie biala i pulchna. Dodac jajko, cukier waniliowy i wystudzona kawe. Calosc miksowac, az skladniki sie polacza.
W osobnej misce wymieszac skladniki sypkie (make, proszek do pieczenia i sol), nastepnie dodac je do pierwszej miski. Miksowac przez chwile, dolewajac po trochu mleka. Kiedy ciasto bedzie juz gladkie (powinno byc geste), dodac pokruszona czekolade. Mase przelozyc do foremek. Piec okolo 25 - 30 minut. Upieczone muffiny przestudzic.
Skladniki na mase:
Smietane podgrzac w rondelku (ale nie gotowac). Dodac pokruszona czekolade, wymieszac - 6 lyzek masla
- 2/3 filizanki cukru
- 1 3/4 filizanki maki pszennej
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 1/2 lyzeczki soli
- 1/4 filizanki mleka
- tabliczka bialej czekolady
- pol opakowania cukru pudru
- 2 lyzki kawy rozpuszczalnej (jezeli macie ekspress cisnieniowy - lepsze jest espresso)
W duzej misce ubic mikserem maslo z cukrem, az masa stanie sie biala i pulchna. Dodac jajko, cukier waniliowy i wystudzona kawe. Calosc miksowac, az skladniki sie polacza.
W osobnej misce wymieszac skladniki sypkie (make, proszek do pieczenia i sol), nastepnie dodac je do pierwszej miski. Miksowac przez chwile, dolewajac po trochu mleka. Kiedy ciasto bedzie juz gladkie (powinno byc geste), dodac pokruszona czekolade. Mase przelozyc do foremek. Piec okolo 25 - 30 minut. Upieczone muffiny przestudzic.
Skladniki na mase:
- 250ml smietany kremowki 36%
- 250g gorzkiej czekolady (70% kakao)
i odstawic na bok do momentu, az czekolada sie rozpusci. Dokladnie wymieszac. Odstawic
w chlodne miejsce, az masa calkowicie przestygnie i bedzie na tyle gesta, ze bedzie ja mozna wyciskac przez szpryce. Wystudzone muffiny udekorowac czekoladowym kremem. Krem bardzo dobrze znosi pokojowa temperature - nie nalezy mufiinek trzymac w lodowce.
P.S. Przepis na krem znalazlam na wspanialym blogu: mojewypieki.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz