Make przesiac do miski, dodac pozostale skladniki. Zagniesc ciasto, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki. Po tym czasie ciasto rozwalkowac, blaszke do tarty wysmarowac maslem, opruszyc maka i wylozyc ciasto (oblepiajac nim rowniez boki blaszki). Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez okolo 25 minut. Upieczone ciasto odstawic do wystygniecia.
Skladniki na mase:
Smietane podgrzac w rondelku, dodac pokruszona czekolade - odstawic do momentu, Skladniki na mase:
- 200g bialej czekolady
- 250ml smietany kremowki 35%
- 250g mascarpone (niekonieczne)
- kakao lub wiorki kokosowe do posypania
az czekolada calkowicie sie rozpusci. Kiedy masa przestygnie, dodac serek i wszystko dokladnie wymieszac za pomoca miksera. Mase przelac do wystudzonej tarty.
Chlodzic w lodowce minimum 4h. Przed podaniem posypac wierzch ciasta kakao.
P.S. Inspiracja byl przepis na Tarte z kardamonem i biala czekolada z blogu: zpiekarnika.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz