Pyszne, proste, fantastyczne na goraco, jak i zimno....jako przekaska, na wycieczke,
na drugie sniadanie, jako alternatywa dla popularnych kanapek albo zamiast pasztecikow
do czerwonego barszczu.....wlasciwie to kazdy pretekst jest dobry, zeby je zrobic :))
Skladniki na ciasto:
na drugie sniadanie, jako alternatywa dla popularnych kanapek albo zamiast pasztecikow
do czerwonego barszczu.....wlasciwie to kazdy pretekst jest dobry, zeby je zrobic :))
Skladniki na ciasto:
- 250g maki pszennej
- 2 dag drozdzy
- jajko + jedno zoltko
- 1/2 szkl. cieplego mleka
- 3 lyzki oleju
Wszystkie skladniki wymieszac, wyrabiac ciasto, az zacznie odchodzic od reki. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac farsz.
Skladniki na farsz:
- 750g pieczarek
- cebula
- lyzka masla, 2 lyzki oleju
- jajko
- sol, pieprz
(z termoobiegiem).
Mozna tez ulatwic sobie zycie - mamy teraz do wyboru gotowe spody, czy to do ciasta kruchego, francuskiego, czy do pizzy. Kiedy nie mam zbyt duzo czasu na
i w smaku i w grubosci). Wystarczy taki blat rozwinac z pergaminu, rozsmarowac przygotowany farsz, zwinac w rolade, pokroic na kawalki i odstawic na 5 minut. Po tym czasie, posmarowac po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec okolo 10 minut w 190°C, az wierzch bedzie pysznie zrumieniony :) My nawet nie czekamy, az zawijance wystygna.....smakuja naprawde nieziemsko :)) Polecam !!
Justa tymi zawijasami to mnie na kolana powalilas...dostalam slinotoku!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń