wtorek, 17 kwietnia 2012

Zupa marchewkowa z imbirem i mleczkiem kokosowym

Kiedy temperatura na zewnatrz spada w okolice 3°, za oknem szaro, ponuro i ciagle pada, robie danie z imbirem....na rozgrzewke.....:) tym razem jest to zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym :) sprobujcie sami :) 

Skladniki: 
  • 3 duze ziemniaki
  • 10 marchewek roznej wielkosci
  • maly kawalek swiezego imbiru
  • cebula, 3 zabki czosnku
  • 250ml mleczka kokosowego
  • lyzka pesto
  • swieza kolendra
  • grzanki czosnkowe + bardzo gesty ocet balsamiczny (stosowany przeze mnie zarowno w dania slonych, jak i jako dodatek do deserow)
  • oliwa
  • szklanka bulionu warzywnego
Cebule pokroic w kostke, czosnek przecisnac przez praske. Oliwe rozgrzac w garnku, dodac pesto, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, czosnek i cebule. Chwile dusic. Marchewke
i ziemniaki obrac ze skorki i pokroic w kostke. Dodac do garnka. Zalac bulionem. Gotowac okolo 30 minut, az warzywa beda lekko rozgotowane. Wtedy dodac mleczko kokosowe
i gotowac kolejne 10 minut. Po tym czasie zupe zdjac z ognia, zmiksowac i doprawic
do smaku sola i pieprzem. Mozna podawac posypana swieza kolendra lub z dodatkiem czosnkowych mini-grzanek (wystarczy dwie kromki chleba pokroic w duza kostke, 2 zabki czosnku przecinac przez prasek, wymieszac z kilkoma lyzkami oliwy - dorzucic chleb, wymieszac i podpiec w piekarniku przez kilka minut w temp.220°C) i octem balsamicznym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz