sobota, 31 marca 2012

Kotlety mielone nadziewane feta

Skladniki:
  • 500g miesa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzki bulki tartej
  • cebula
  • opakowanie fety (275g)
  •  sol, pieprz, lyzeczka slodkiej mielonej papryki
  • swiezy tymianek i natka pietruszki
  • oliwa
Mieso przelozyc do miski, dodac jajka, bulke tarta, czosnek przecisniety przez praske i cebule starta na tarce o malych oczkach. Doprawic sola, pieprzem, papryka i listkami swiezego tymianu. Calosc dokladnie wyrobic. Fete pokroic w grube paski, ktore nastepnie przekroic
na pol. Formowac duze kotlety - do kazdego wlozyc po dwa kawalki fety, doklanie zlepic,
zeby ser nie wyplynal. Gotowe kotlety ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Za pomoca pedzelka posmarowac kotlety oliwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C
przez 15 minut. Jezeli wolicie - mozecie kotlety usmazyc na patelni, ja jednak zdecydowanie preferuje pieczenie, zamiast smazenia :)) Kotlety podawac z ulubionym sosem, puree ziemniaczanym i mieszanka salat. Smacznego!







1 komentarz:

  1. wyglada pysznie, zaserwuje mlodej mojej, zobaczymy czy sie "otworzy" przede mna hehe - pozdrawiam, DW

    OdpowiedzUsuń