wtorek, 20 marca 2012

Chleb pszenny


Skladniki:
  • 1kg maki pszennej
  • 10 dag drozdzy
  • 4 szklanki wody
  • 2-3 lyzeczki cukru
  • szczypta soli

Make przesiac, wymieszac ze szczypta soli.
Dodac wode, a nastepnie drozdze roztarte
z cukrem. Calosc dokladnie wyrobic, przykryc sciereczka i odstawic na 20 minut w cieple miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobic, uformowac bochenki (ja zrobilam jeden duzy bochenek i kilka buleczek). Chlebek przelozyc
na blache, przykryc i pozostawic do wyrosniecia na kolejne 20 minut. Wierzch chleba posmarowac woda. Za pomoca ostrego noza zrobic na wierzchu kilka poprzecznych naciec. Piec przez godzine w 250°C. Na czas pieczenia mozna wstawic do piekarnika miske z woda - to zapobiegnie wysychaniu ciasta. Ja jednak zamiast miski z woda, uzywam spryskiwacza
i w ciagu pierwszych 10 minut pieczenia, spryskuje kilkukrotnie chleb woda. Dzieki temu na wierzchu tworzy sie chrupiaca skorka.




1 komentarz: