Skladniki:
Z mleka, maki, jednego jajka i oleju rozrobic ciasto nalesnikowe (jezeli bedzie za rzadkie, dodac wiecej maki). Usmazyc nalesniki (na suchej patelni). Cebule drobno posiekac - szklanka maki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- lyzka oleju
- pol szklanki bulki tartej
- 600g pieczarek
- cebula
- sol, pieprz ziolowy
i poddusic na lyzce oleju. Pieczarki pokroic w mala kostke i dodac do cebulki.
Dusic, az wyparuje cala woda z pieczarek. Gotowy farsz przyprawic sola i pieprzem ziolowym. Kazdy nalesnik posmarowac farszem, a nastepnie zwinac w krokiety. Jajko roztrzepac i osolic. Panierowac krokiety, najpierw moczac je w jajku, a nastepnie w bulce tartej. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Usmazone krokiety odsaczyc na reczniku papierowym z nadmiaru tluszczu. Podawac w towarzystwie czerwonego barszczu lub z sosem koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz