poniedziałek, 13 lutego 2012

Imbirowe muffiny z gruszka

Skladniki: 
  • 250g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 75g brazowego cukru
  • lyzeczka swiezo startego imbiru
  • 140ml smietany 18%
  • 125ml oleju
  • lyzka miodu
  • 2 jajka
  • kilka gruszek (ja wykorzystalam 4 male gruszki)
Wymieszac w jednej misce skladniki "suche", w drugiej skladniki "mokre". Gruszki obrac ze skorki i pokroic w nieduza kostke. Do miski ze skladnikami "mokrymi", dodawac po lyzce skladnikow "suchych", dokladnie mieszajac. I tak do wykonczenia wszystkich skladnikow.
Na koniec dodac pokrojone gruszki. Delikatnie wymieszac. Foremki silikonowe do muffinek ulozyc na duzej formie (mozna uzyc klasycznej formy do muffinek i wylozyc ja papilotkami). Wypelnic foremki ciastem. Kazda muffinke posypac delikatnie brazowym cukrem. Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 200°C (z termoobiegiem) - sprawdzic patyczkiem, czy muffiny sie upiekly.
Upieczone w foremkach w ksztalcie serduszek, swietnie nadaja sie na deser walentynkowy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz