poniedziałek, 13 lutego 2012

Domowe burgery

Skladniki:
  • mieso mielone (moze byc wieprzowo-wolowe, wolowe lub tylko wieprzowe - jak kto woli :)
  • dodatki do miesa: cebula, czosnek, sol, pieprz, czerwona slodka mielona papryka, swiezy tymian
  • 4 bulki (pszenne, razowe - wedle upodoban)
  • majonez, ketchup, musztarda
  • listka listkow salaty
  • pomidor, papryka
  • 4 plastry ulubionego sera zoltego
Mieso przekladamy do miski, dodajemy pokrojona w kostke cebule, wyciskamy czosnek, obrywamy listki tymianku i mocno doprawiamy sola, pieprzem i papryka. Calosc dokladnie mieszamy reka. Formujemy kilka (w zaleznosci od ilosci i wielkosci bulek) wiekszych kulek, ktore nastepnie splaszczamy reka. Bulki przekroic na pol i podgrzac przez chwilke (chwila ta powinna nam spokojnie wystarczyc na przygotowanie pozostalych skladnikow) w piekarniku w maksymalnej temperaturze. W czasie, kiedy bulki sa w piekarniku, nalezy usmazyc kotlety na malej ilosci tluszczu, odsaczajac jego nadmiar dodatkowo na reczniku papierowym. Wyjmujemy podgrzane spody bulek, nakladamy kleks majonezu, ketczup i musztarde, przykrywamy listkami salaty, nastepnie dwa plastry pomidora i kotlet. Na goracy kotlet kladziemy plaster sera (ja wole wersje "bezserowa" - stad tez brak sera na zdjeciach)
i przykrywamy goracym "denkiem" :)) Podajemy w towarzystwie papryki, pokrojonej w paski. Najlepsze jeszcze gorace :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz