piątek, 3 lutego 2012

Tarta z grzybami

Skladniki na kruche ciasto:
  • 250g maki
  • 125g zimnego masla
  • jajko, szczypta soli
  • 5-6 lyzek zimnej wody
Make przesiac do miski, dodac pokrojone maslo, calosc posiekac. Nastepnie dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Podzielic je na dwie czesci i wlozyc na 30 minut do lodowki.


Skladniki na farsz:
  • 300g boczniakow
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • sredniej wielkosci cukinia
  • sol, pieprz
Cebule kroimy w piorka, grzyby w duze paski, a pieczarki w duza kostke. Wszystko dusimy na masle. Cukinie scieramy na tarce i odstawiamy, zeby puscila sok.


Skladniki na sos:
  • pol szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 200ml smietany 18%
  • kawalek zoltego sera, maly camembert
  • sol, pieprz, swiezy tymianek
Wszystkie skladniki (oprocz sera) nalezy wymieszac w misce. Wysmarowac blache do tarty maslem i oproszyc maka. Ciastem wylepic dno i brzegi formy. Ponakluwac widelcem i podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 180°C (z termooobiegiem)  piekarniku. Po tym czasie wylozyc na ciasto farsz, posypac pokrojonym w paski serem. Z cukinii odcisnac nadmiar soku, wylozyc na ser. Calosc zalac sosem. Wierzch posypac swiezym tymiankiem.  Zapiekac kolejne 30  minut. Podawac ze swieza salata z sosem winegret.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz