Skladniki:
Czosnek wyciskamy, dodajemy pomidory wraz z sokiem. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skorki, a nastepnie pokroic w duza kostke. Dodajemy oliwe. Calosc dusimy przez 10 minut, a nastepnie zalewamy bulionem. Gotujemy kolejne 30 minut. Zupe przecieramy przez sitko (mozna ja zmielic blenderem, jednak ja wole wersje "przetarta" :)). Na koniec dodajemy lyzeczke masla. Calosc dokladnie wymieszac.
Bulke przekroic na pol, kazda polowke posmarowac cienko maslem. Piec kilka minut w piekarniku w maksymalnej temperaturze, az do zrumienienia. Gorace bulki posmarowac zabkiem czosnku. Zupe nalac do mieseczek, na gorze ulozyc grzanke, na grzance kleks smietany i koperek :) Pychota!!!
- 800g pomidorow (moga byc z puszki)
- 2 zabki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- lyzeczka masla, lyzeczka oliwy
- mala bulka pszenna + zabek czosnku
Czosnek wyciskamy, dodajemy pomidory wraz z sokiem. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skorki, a nastepnie pokroic w duza kostke. Dodajemy oliwe. Calosc dusimy przez 10 minut, a nastepnie zalewamy bulionem. Gotujemy kolejne 30 minut. Zupe przecieramy przez sitko (mozna ja zmielic blenderem, jednak ja wole wersje "przetarta" :)). Na koniec dodajemy lyzeczke masla. Calosc dokladnie wymieszac.
Bulke przekroic na pol, kazda polowke posmarowac cienko maslem. Piec kilka minut w piekarniku w maksymalnej temperaturze, az do zrumienienia. Gorace bulki posmarowac zabkiem czosnku. Zupe nalac do mieseczek, na gorze ulozyc grzanke, na grzance kleks smietany i koperek :) Pychota!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz